Kategorier
Teknik

Sådan deaktiverer du widget block-editor i WordPress 5.8

Der er en risiko for, at dit WordPress-tema ikke understøtter den nye widget-funktion i WordPress 5.8. Sådan slår du den fra.

Den seneste udgave af WordPress (version 5.8) inkluderer en ny måde at håndtere widgets på – den såkaldte “widget block editor”.

Som du måske kan gætte ud fra navnet, hvis du er vant til at arbejde i WordPress, er den inspireret af Gutenberg block-editoren, som bruges til at skrive artikler i WordPress.

Akkurat som Gutenberg er den nye block widget-editor ikke udpræget populær.

Den nye funktion skulle have været rullet ud i en tidligere version af WordPress, men den blev udskudt, fordi den ikke var klar. Det til trods er der dog en risiko for, at dit tema ikke understøtter den.

Det vil sige, at du kan risikere ikke at kunne redigere og ændre dine widgets, hvis du har opgraderet til WordPress 5.8. Det har vi i hvert fald oplevet på nogle af de medier, jeg arbejder sammen med.

Derfor skal den deaktiveres.

Det kan du ikke gøre via en indstilling i WordPress – næ nej, det ville være for nemt. I stedet skal du indsætte to linjers kode, og du kan læse her, hvordan du gør.

Kort fortalt skal du have to kodelinjer sat ind i din functions.php-fil:

// Disables the block editor from managing widgets in the Gutenberg plugin.
add_filter( 'gutenberg_use_widgets_block_editor', '__return_false' );

// Disables the block editor from managing widgets.
add_filter( 'use_widgets_block_editor', '__return_false' );

Det er dog generelt en dårlig idé at redigere råt i filer på den måde.I stedet bør du bruge et plugin, hvor du kan indtaste kodelinjerne, så de kommer med.

Jeg bruger selv disse plugins på forskellige websites – og der virker det:

Hvis du spørger mig, er det ikke kun hovedløst, at WordPress-udviklerne ikke har lavet det til en indstilling, man kan slå fra.

Det er også… lad os sige “modigt”, at den nye widget-editor er aktiveret som standard. Men den kan altså slås fra.